روشنا گاه

گام های روشن به سوی آگاهی

کتاب دنیای سوفی

  • علی کهن مو
  • پنجشنبه ۱ مهر ۰۰
  • ۱۰:۵۶

نام کتاب: دنیای سوفی

نویسنده: یوستاین گاردر

مترجم: مهدی سمسار

نخستین سال انتشار: 1991

کتابی خواندنی برای عزیزانی که به تفکر و فلسفه علاقه دارند، البته از نوع ساده شده اش.

گاردر استاد فلسفه و تاریخ عقائد در دانشگاه های نروژ بوده و نویسنده چند رمان است. اما این اثر او بسیار محبوب شده و در سراسر دنیا به ترجمه و انتشار بسیار رسیده است.

 

کتاب دنیای سوفی

 

سوفی دختر محوری این رمان است که همراه مادرش زندگی می کند و پدر خانواده از آنها دور است. یک روز، نامه عجیبی از ناشناسی به او می رسد که در آن فقط نوشته «تو که هستی؟»؛ یعنی یک سوال فلسفی را از سوفی می پرسد. بعد آن، اتفاقات جالبی رقم می خورد.

لا به لای این داستان، درباره افکار و عقائد متفکران و فلاسفه بزرگ تاریخ غرب، از دوران یونان تا معاصر می خوانیم. هم با محیط و اجتماعی که در آن زندگی می کرده اند آشنا می شویم، هم با نظرات و نوآوری های شخص آنها. گاهی نویسنده ما را به فضای ذهن آن متفکران می برد و سعی می کند که از چشم آنها به دنیا و انسان نگاه کنیم. سپس ما را به ذهن ساده تر و جوان تر سوفی منتقل می کند و افکاری که او درمورد خود و زندگی اش دارد (و هر کسی ممکن است در خلوت به آن ها بیندیشد) را مطرح می کند.

پرسش های دختر و پاسخ های عالمانه ای که دریافت می کند، سبکی شیرین و آگاهی بخش به رمان می بخشد. سراسر کتاب ما را به اندیشه عمیق تر وا می دارد. و همین طور ما را تشویق می کند که نگاه دیگری به اطراف و به وجود خودمان داشته باشیم؛ ببینیم چه نکاتی را قبلا توجه نکرده ایم و چه عجایبی در وجود ما و هستی وجود دارد.

خود داستان هم حس کنجکاوی دائمی در خواننده برمی انگیزد. چون تا انتها مشخص نمی شود که قضیه دقیقاً از چه قرار است. گاهی چیزی در صفحات بعد اتفاق می افتد که قبل از آن قابل پیشبینی نبوده است. نویسنده سعی کرده ارتباط روند داستان و توضیحاتش درباره حکما را خوب حفظ کند و به نظر موفقیت آمیز می رسد.

نمی شود گفت که این کتاب برای همه به راحتی قابل فهم است. حکمت و فلسفه را زیاد هم نمی شود ساده کرد؛ چون مفاهیم ظریفی دارند که ممکن است از دست برود. اما برای نوجوانان و جوانان که ذهن باز و پذیرایی دارند، مفید است؛ سنی که سوالات اساسی پرسیده می شود و باید پاسخ قانع کننده ای برای شان یافت. پس گاردر سعی کرده یک رمان خودآموز فلسفه غرب برای جوانان تهیه کند.

کتاب برای آشنایی با جهان غرب نیز مناسب است. چون این تمدن و قدرت علمی و صنعتی که می بینیم قسمتی ریشه در همین اندیشه ها و نظریه ها دارد و از آنجاست که به اینجا رسیده اند.

برای ما که شرقی و ایرانی هستیم، کتاب یک نقص بزرگ دارد و آن کمبود افکار و آثار حکمای بزرگ منطقه ماست که در سیر اندیشه و پیشرفت جهان خیلی موثر بوده اند.

در این کتاب از اسطوره ها، افلاطون و ارسطو، قرون وسطی و رنسانس، عصر روشنگری، دکارت، لاک، هیوم، کانت، هگل، داروین، فروید و حتی سده اخیر مانند بیگ بنگ می خوانیم و می آموزیم و لذت می بریم.

اگر این کتاب را نخوانده اید، پیشنهاد می کنم آن را از دست ندهید. به خصوص برای اواخر سنین نوجوانی و اوایل جوانی خیلی خوب است.